Austriacka znawczyni ziół Maria Treben tak pisała o pokrzywie:

„Od czasu gdy wiem jakie właściwości lecznicze ma pokrzywa, stało się moim zwyczajem przeprowadzanie czterotygodniowych kuracji pitnych; piję herbatkę z młodych pędów na wiosnę i jesienią kiedy po drugim koszeniu traw pojawiają się wszędzie młode pędy pokrzywy. Rano na czczo, pół godziny przed śniadaniem wypijam jedną szklankę, a potem jedną do dwóch szklanek piję łykami w ciągu dnia. Także herbatkę przed śniadaniem należy pić po łyku, aby wzmocnić jej korzystne działanie. Czuję się po takiej kuracji niewypowiedzianie dobrze i za każdym razem mam uczucie, że mogę trzykrotnie więcej zrobić niż zwykle.”

Już czas na pokrzywę! Korzystajmy, bo znaleźć ją nietrudno, trzeba tylko wybierać miejsca zbioru z dala od dróg i zanieczyszczeń.

Liście pokrzywy zawierają kwasy organiczne (m.in. kw. glikolowy i kw. glicerowy), witaminy (m.in. wit. C, K do 0,64%, B2, kw. pantotenowy), flawonoidy, garbnik, karotenoidy, fitosterole (m.in. β-sytosterol), ślady olejku eterycznego, chlorofil do 0,7%, związki aminowe (m.in. histamina, acetylocholina, serotonina). W korzeniach wykryto obecność kwasów organicznych, fitosterolu, substancji woskowych i śluzowych, lecytyny, soli mineralnych, rozpuszczalnej krzemionki.

Działanie pokrzywy:

  • ułatwia wydalanie większych ilości chlorków i mocznika oraz szkodliwych produktów przemiany materii
  • działa krwiotamująco, zapobiega drobnym krwawieniom w przewodzie pokarmowym, w czym udział bierze nie tylko witamina K, występująca w znacznej ilości w liściach, lecz także garbniki i flawonoidy
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmu, zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego
  • nieznacznie obniża poziom cukru we krwi
  • zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek, analogicznie jak po preparatach zawierających związki żelaza
  • prawdopodobnie sprzyja lepszemu wzrostowi włosów

 

Najprościej jest zrobić herbatkę z liści pokrzywy: 2 łyżki stołowe mocno rozdrobnionych liści zalewamy szklanką wrzątku, po 10 minutach odcedzamy i pijemy 2—3 razy dziennie pomiędzy posiłkami. Niektórzy zielarze twierdzą, że pokrzywę trzeba gotować pod przykryciem przez około 5 minut na wolnym ogniu, co gwarantuje lepsze wykorzystanie zawartych w niej związków czynnych).

 

Przepisy Stefanii Korżawskiej:

Odwar z korzeni pokrzywy

Łyżkę korzeni pokrzywy zalać szklanką wrzątku. Zagotować, odstawić na 15 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie. Odtruwa, poprawia przemianę materii, przeciwdziała anemii.

Sok z pokrzywy

Pół litra soku z umytych i osuszonych pokrzyw wycisnąć w sokowirówce. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Pić 2-3 x dziennie po łyżce soku rozcieńczonego w ¼ szklanki wody przez 14 dni. Oczyszcza i odtruwa organizm na wiosnę. Stosowany zewnętrznie wzmacnia włosy.

Olej z pokrzywy

Kilka garści pokrojonych świeżych łodyg lub 10 łyżek suszonego ziela pokrzywy wsypać do słoika i zalać olejem lnianym. Olej musi przykryć ziele. Słoik pozostawić w ciemnym miejscu.  Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po 3-4 tygodniach przecedzić przez sitko lub lnianą ściereczkę (można przedtem słoik podgrzać w wodzie i odstawić do ostudzenia). Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Służy do leczenia chorej skóry i pielęgnowania zdrowej. Warto go stosować przy wypryskach, egzemie, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy. Pomaga leczyć łupież, nadmierne wypadanie włosów, wzmacnia zniszczone włosy. Olej należy wcierać w skórę głowy masując. Nałożyć foliowy czepek i pozostawić na noc. Rano zmyć. Powtarzać aż do uzyskania efektów.

 

urtica_2